Eğitim Öncesi Odak Grup Görüşmeleri
Odak Grup Görüşmesi, belirli bir konuyu ele alarak, o konuyla ilgili kişiler arasından seçilmiş 10-12 kişi ile oluşturulmuş bir grupla yapılan görüşmedir.
Belirlenen konu çerçevesinde, kişilerin görüşlerini ve tutumlarını açığa çıkarmak amacıyla, moderatör tarafından yürütülen, önceden belirlenmiş sorular ışığında grubun ortaya koyduğu görüşlerin özetlendiği bir araştırma yöntemidir.
Odak grupların kullanım alanı oldukça geniştir. Örneğin; kurum yönetimi konusunda çalışanlarının görüşlerinin alınması, kurum imajı, çalışan memnuniyeti vs. Ama bir kullanım alanı var ki; biz eğitmenler için çok önemli:,
Kurumsal eğitimler öncesinde çalışanlarının beklentilerinin alınması ve gelişim ihtiyaç noktalarının belirlenmesinde kullanılan odak grup görüşmeleri.
Eğitim öncesinde yapılan başarılı odak grup görüşmeleri ile eğitmen, kurum kültürünü anlama ve katılımcılarının o eğitimden beklentilerini alabilme fırsatını yakalar. Bu fırsatı yakalayabilmek için eğitmenin iyi bir moderatör olması gerekir. Moderatör; objektif, güven ortamı oluşturabilen, etkin dinleyen ve soru sorma becerilerini kullanabilen bir rol üstlenmeli.
Eğitim öncesi başarılı bir odak grup görüşmesi için katılımcıların, hedef kitlenin seçimi de kritik. Homojen bir odak grup olup, tartışılan konuyla ilgili uygun deneyime sahip olmaları gerekir. Ve tabi ki süre; odak gruplar genellikle 1,5–2 saat sürmekle birlikte, bu süre 3 saate kadar çıkabilmektedir. Kısacası; katılımcı profil, süre ve rahat konforlu bir fiziksel ortam konularına dikkat ederek, profesyonel bir moderatör eşliğinde eğitim öncesinde verimli ve etkin bulgular elde edebilirsiniz.