Korkma, Konuş Çünkü Sahne Senin
Daha önce etkili konuşma veya sunum üzerine eğitimler almış olabilir veya olmayabilirsin. Her iki eğitim tipinde de genel olarak “ne” ve “nasıl” anlatacağın üzerinde durulur.
Ben de “Sahne Dünyası” başlıklı eğitimimde bu iki başlık üzerinde duruyorum. Ayrıca eğitimimde, katılımcılarımda başka bir konuda da farkındalık yaratmaya çalışıyorum: Sunum yapan kişi nasıl olmalı?
Lütfen aklına, şimdi sırları paylaşacak Müge, gelmesin. Yani olağanüstü tüyolar vermeyeceğim, çok basit ama atladığın konuları paylaşacağım.
Nedir onlar?
- Konunu bileceksin: Mükemmel sunum yapanlar konularını bilirler. EZBERLEMEZLER sadece BİLİRLER. Konularına hakimdirler, araştırmışlardır, okumuşlardır vs. Hee bir de unutmadan: Konuyu bilmek vücut diline de olumlu bir şekilde yansır.
- Korktuğunu belli etmeyeceksin: İyi haber: Korkumuzun karşımızdaki insanlara asla bizim hissettiğimiz oranda yansımadığını bil. Herkes korkar, HERKES, çok doğal. Bu korkuyu adrenalini tetiklemek için kullan, olumlu bir amaca çevir. Korkuyu minimuma indirmek için 1.maddemizi tekrar oku.
- Hedef kitleni tanıyacaksın: Seni kim dinleyecek? Bu soruyu sunum hazırlarken sürekli kendine sor. Sunum yaptığın kişileri ne kadar iyi tanırsan o kadar güçlü bir içeriğe sahip olursun. Kullanacağın dil, yapacağın espri, mesajların, içeriğin, vereceğin örnek ve hatta ses tonlaman bile hedef kitlene göre değişir.
- Prova yapacaksın: “Şans ancak hazırlıklı zihne güler.” Prova yaparsan sunum gününde sürprizlerle karşılaşmazsın. Bir arkadaşına ya da aynanın karşısında ya da kendi kendine şöyle slaytların üzerinden geçerek. Ama bir şekilde prova yap.
- Kendin olacaksın: Sunum yapan bir kişi formatına dönüşme hemen Hepimiz insanız. Bazı hatalar yapabiliriz. Hatanı kabul et ve sunumuna devam et. Sadece kendin ol. Ne demiş Tarkan: “Başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin” Başka biri olmaya çalışma. Olay kendini tanımada ve kendine güvenmende bitiyor. Bunu nasıl mı başaracaksın? O zaman bir kez daha lütfen yukarıdaki 4 maddeyi oku.