Y kuşağı için şirketler neler yapmalı?

Y kuşağı için şirketler neler yapmalı?

Artık ne yapmalı diye bir başlık atmak istemedim çünkü iş hayatının içerisindeler zaten, hatta çoğu yöneticisi konumundalar. Hala,  Y kuşağını çözümleyemeyen şirketlerin işi çok zor. Ve hala bu kuşağı yönetmek isteyen şirketler var!!! Yönetmek değil yönetişmeyi öğrenmemiz gerekiyor, yönetmek eyleminin artık dönüşme zamanı. Yönetişme vakti: Katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışı yansıtan bir yönetime geçmeliyiz. Yani; Y kuşağı çalışanlarını iş süreçlerine, kararlarına dahil edip, önerilerini alıp dinlemeliyiz. “Onlarla birlikte yapmak” şirketlerin mottosu olmalı. Bu felsefeyi benimseyen şirketler, y kuşağını anlamada  ilk adımı atmış oluyorlar.

 

Bu ilk adımdan sonra şirketler y’ler için neler yapmalı?

 

  • Eğitmen ve gelişim danışmanı olduğum için önce eğitim konusu ile başlamak istiyorumJŞirketlerin, öğrenme ve gelişimi adam/saat hesaplamaları ve hedeflemelerinin ötesine taşıyan, öğreten değil öğrenen organizasyon ve okul-şirket olmaları çok kritik. Araştırmalara göre, profesyonel ve kişisel gelişime yatırım, y kuşağının şirketlerden beklentilerinin en başında geliyor. Gelişim programlarına yatırım zamanı.
  • Sınıf eğitimleri gene var ama  bu eğitimler x kuşağının alıştığı tarzda, slayt ağırlıklı, sadece eğitmenin konuştuğu eğitimler olmamalı. Yaşayarak öğrenme odaklı, interaktif, oyun tabanlı gelişim programları, monolog değil DİYALOĞUN olduğu eğitimler olmalı. Y kuşağı, eğitime katılmak, deneyimlerini paylaşmak isterler. O yüzden eğitim içeriklerinin tasarımı çok önemli.  Gerçek yaşama transfer edilebilen içerikler yeni nesil öğrenme metotlarının olmazsa olmazları. Bir konuyu geliştirmek için tek reçete eğitim değil artık. Önceden gelişim programı deyince akla gelen ilk ve tek sınıf eğitimi olurdu. Ama artık gelişim programlarının içinde eğitimin yanı sıra, film izleme, drama, koçluk, mentörlük, tersine mentörlük, e- eğitim vs vs, daha bir çok şey…Artık uzun, zamana yayılan gelişim programları tasarlanmalı.
  • Şirketlerin, kariyer ve yetenek yönetimine önem vermeleri gerekiyor. Y kuşağı ile ilgili hemen şu cümle söylenir: İşe girer girmez yükselmek istiyor. Y kuşağı ile ilgili doğru bilinen bir YANLIŞ. Y kuşağı belirsizlikten hoşlanmaz, kariyer yolunu görmek ve bu yoldaki gelişim fırsatlarını bilmek ister. Kariyerleri ile ilgili yolu şirketlerden açık ve net şekilde paylaşmalarını beklerler. Y kuşağı, şirketlerden; kariyerde farklı yollar,  yatay ya da dikey açılımların sağlanmasını bekler. Tabii, rotasyon sisteminin olması da çok önemli.
  • Şirket yöneticilerin koçluk ve liderlik becerilerini geliştirmesi gerekiyor. Tekrar altını çizmek isterim: Bu kuşak geribildirim ister. Y kuşağı çalışanlarına geribildirim vermek için formel performans değerlendirme zamanını beklemeyin!!! Dinleyerek sorular sormak ve kendi doğrularını bulmalarına yardımcı olmak, onları yöneticilerine ve kuruma bağlar. Y kuşağı; ilk amirinden koçluk ya da mentörlük almak ister ve birçok y bu konuda tatmin olamadığı için işten ayrılır.
  • Kurumdaki entelektüel sermayeden kolayca yararlanmalarına imkân sağlayın. Bunun için Y kuşağı çalışanlarının hangi bilgiyi kimden alabilecekleri konusunda elektronik ortamda yapılandırılmış sistemler kurun. Bunu sadece elektronik ortamla sınırlamayın. Kurumun genç çalışanlarıyla kıdemli çalışanlarını bir araya getiren programlar oluşturun.
  • Şirketlerin “iş- özel yaşam dengesi” konusunda da ciddi adımlar atıyor. Bunu çalışma saati algısıyla ölçmeyin. Bu dengenin temelinde “insana saygı” var.  İşin içinde yaşama dair alanlar olması, işyerinin sosyal etkileşimi desteklemesi ve gerektiğinde esnek fırsatlar sağlayabilmesi gerekiyor.
  • Son olarak dijital dünyayla barışık bir şirket olun 🙂