Eğitim Oyunlarından Sonra
Yetişkin eğitimlerini canlandırmak, verilen mesajların akılda kalıcılığını ve etkisini arttırmak için oyunlara ihtiyacımız var demiştik. Evet eğitimlerimizde oyunlara yer vereceğiz. Ama doğru yerde, doğru zamanda, doğru mesajla.
Hatırlarsanız “Eğitimleri Canlandırma Zamanı 1-2” başlıklı yazılarımda bu konulara değinmiştim. Bu yazımda ise, oyunların değerlendirilmesi üzerinde durmak istiyorum.
Bu oyunu neden oynadınız?
Oyunlardan sonra yaşanan deneyim üzerine katılımcılarınızla konuşmanız ve değerlendirme yapmanız çok önemli. Bu oyunu neden oynadığınızı mutlaka vermek istediğiniz mesaja bağlayarak anlatmalısınız. Bu bağlantıyı kuramazsak, katılımcılardan: eee, neydi şimdi bu, neden böyle bir oyun oynadık gibi cümleler duyabiliriz.
“Çapa atmak”
Benim Adım Eğitmen (Eğiticinin Eğitimi) programımda da sürekli altını çizdiğim bir konu var: Çapa atmak. Oyun ve mesajınız, konunuz arasında bağlantı kurun. İyi bir çapa atmanız için eğitmen olarak sizin oyun sırasında çok iyi gözlem yapmanız gerekir. İyi bir gözlem sonucunda, oyun sonrası değerlendirmeler ve gelişim noktaları hakkında etkili geribildirimler verip, konunuza, mesajınıza çapa atabilirsiniz. Unutmayın: Katılımcı eğitimden sonra oyunu değil mesajı hatırlamalı.
Deneyimlerini sorun
Muhakkak katılımcılara; Oyun sırasında neler yaşadıklarını, deneyimlerini sorun. Tüm deneyimleri dinledikten sonra neleri farklı yapacaklarını, bu deneyimden hayatlarında nasıl yararlanacaklarını konuşmayı da atlamayın.
Bir de küçük bir tavsiye: inanmadığınız hiçbir oyunu oynatmayın.