TED gibi konuş 2

TED gibi konuş 2

Bir önceki “TED gibi konuş” adlı yazımda demiştim ki; İlham verici bir sunumun üç bileşeni vardır.

Bunlar:
Duygusaldır: Yüreğine dokunur.
Yenidir: Sana yeni bir şeyler öğretir.
Akılda kalıcıdır: İçeriği hiç unutmayacağın yollarla sunar.

Nedir bu cümlelerin anlamı?

Bu sorunun cevabı bir sonraki yazımda diye noktalamıştım konuyu. Şimdi bu başlıkları açmaya başlayalım.

“TED gibi konuş” kitabının yazarı Carmine Gallo’ya göre: (ki bende sonuna kadar katılıyorum 🙂 )

Sunumlar Duygusal Olmalı

Sunumlar duygusal olmalı, yüreklere dokunmalı. O yüzden ilk önemli adımınız: Sunumunuza inanmalısınız, savunduğunuz fikre tutkuyla bağlı olmalısınız ki, dinleyicileri ikna edebilesiniz.

Tutkunuz olsun. Sunumlarda sihirli kelime. Bilim, tutkunun tam anlamıyla bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Kendiniz ilham almamışsanız başkalarına ilham veremezsiniz. Konunuzla coşkulu, tutkulu ve anlamlı bir bağ kurarsanız dinleyicilerinizi ikna etmek ve ilham vermek için çok daha fazla şansınız olur. O yüzden içinizdeki ustayı çıkarın.

Hikayeler Anlatın

Duygusal sunumların bir diğer önemli aşaması: Hikayeler anlatın.

Hikaye anlatma sanatında ustalaşmanız gerekiyor. Hikayeler neden bu kadar önemli? Beyin taramaları, hikayelerin insan beynini stimüle edip meşgul ettiğini, konuşmacının izleyici ile bağ kurup izleyicinin konuşmacının görüşüne katılmasını daha kolaylaştırdığını gösteriyor.

Kişisel ya da başkasının başından geçen, duyduğunuz hiç fark etmez ama sunumlarınızda muhakkak hikayelerin gücünden faydalanın. Çünkü hikayeler gösterir, aydınlatır ve yol gösterir.

Sohbet Edin

Son maddemiz ise: Sohbet edin. Yani doğal görünün ve olun. Arkadaş ortamında sohbet ediyormuş gibi. Tabi bu sahicilik kendiliğinden olmaz. Bol bol prova yaparak, konunuz hakkında nasıl hissettiğinizi en iyi anlatacak doğru sözcükleri seçip, o sözcükleri en yüksek etkiyi yapacak şekilde sunmanız gerekir.

Bir de sözsüz iletişiminizin (jestleriniz, beden diliniz, yüz ifadeleriniz vs) mesajınızla uyumlu olması çok kritik. Bol bol prova yapın, kaydedin ve tekrar tekrar kendinizi izleyin.

Etkili Sunum Teknikleri

Sahne Senin (Etkili Sunum Teknikleri) adlı eğitimimde, katılımcıların sunumlarını kaydediyoruz. Kendilerini izlediklerinde inanılmaz şaşırıyorlar. Benim sesim böyle miymiş? Ne kadar çok “eee” demişim. Hiç hareket etmemişim gibi gibi yorumlarda bulunuyorlar. Ve bence bu çalışma ile büyük bir farkındalık sağlıyor. O yüzden prova prova prova…

Sırada YENİDİR var. Sunumlar, katılımcılara bir şeyler öğretmeli. Nasıl mı? Bir sonraki yazımda 🙂

En İyi TED Konuşmaları | Video Galeri

[huge_it_videogallery id=”2″]

İlginizi Çekebilir

Bursa’da gerçekleşecek ilk TEDx organizasyonuna hazır mıyız?

Sahne Dünyası Eğitimi

İletişim Sanatı Eğitimi